Cultuur

Kunst en cultuur stonden vanaf de start van onze club centraal. Dat is vrij ongewoon. Onze Lionsclub telt enkele creatieve en artistieke leden.  Daaruit ontstonden in het verleden synergiëen en dat leverde echte kunst op!  Schilderijen, beelden en boeken... allen ten voordele van de sociale werken.

Historische Canon van Leuven

De ‘Historische canon van Leuven’ is de allereerste in Vlaanderen en brengt in 66 taferelen een pakkend beeld van de glorieuze en jammerlijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad Leuven. Van de veldslag tegen de Vikingen in het jaar 891 na Christus tot het WK wielrennen in 2021 dat de stad op de wielerkaart zette. Het boek is ondertussen aan zijn tweede druk en is dus nog steeds te verkrijgen in de betere Leuvense boekhandel.


Edward De Maesschalck

Edward De Maesschalck is historicus en auteur van talrijke boeken, onder meer over de geschiedenis van de Nederlanden. Daarnaast is hij ook een verwoed tekenaar. Hij werd lid van onze club in 1988 en tot op heden is hij steeds trouw op post gebleven. Hij creëerde voor de club video's en meerdere boeken waarvan de opbrengst bestemd is voor de sociale werken van de club. Hij is tevens al jaren onze strenge, maar rechtvaardige boetemeester.

Schilderijen Canon van Leuven

Naar aanleiding van het boek "De Canon van Leuven" schilderde Francis Méan tien taferelen uit de geschiedenis van onze stad. De schilderijen werden bij de boekvoorstelling ge exposeerd en verkocht ten voordele van de sociale werken.

Concerten Luca School of Arts

Elk jaar organiseert onze club een concert in samenwerking Luca School of Arts. We verwelkomen onze gasten meestal op een lenteavond op campus Lemmens voor een klassiek concert gevolgd door een feestelijke receptie. Tijdens de laatste editie (maart 2024) ontvingen we ruim 300 gasten.

Leuven in Vogelvlucht

In honderd getekende bladzijden maakt de lezer kennis met de mooiste plekjes, de merkwaardigste gebouwen en de meest prominente standbeelden van Leuven . De lezer komt alles te weten over de geschiedenis vna Leuven, maar beleeft ook een verhaal vol fantasie, dat eindjgt met een adembenemend gezicht op ‘Leuven in Vogelvlucht’. Het boek ging ondertussen 2.500 maal over te toonbank en is in z’n derde druk nog steeds te verkrijgen. Verkrijgbaar in Nederlands of Engels.


Erasmusbeeld Mechelsestraat

In de Mechelsestraat, vlakbij het officiële middelpunt van Leuven, kan u het Erasmusbeeld bewonderen. Het beeld is een gift van onze club aan de Stad Leuven in 1979. De legende vertelt dat in de sokkel van het beeld een gigantische magneet gemonteerd is die studentenfietsen aantrekt.

De Vredesbeiaard

De klokken van de Vredesbeiaard in de Abdij van het Park werden gegoten door de firma Eysbots in Asten. De Lionsklok draagt de namen van LC Leuven Erasmus en LC Neuss-Quirinus, evenals de spreuk van Erasmus "Pax optima rerum" (de vrede is het beste van alles). De klok werd ingewijd in september 2018.

Beelden op den Ijzerenberg

Victor Spaas maakte van zijn woning met enorme tuin op den Ijzerenberg in Winksele het toneel van een openlucht beeldententoonstelling. In vier edities (2003, 2006, 2009 & 2012) groeide de expositie uit tot 500 kunstwerken van 90 kunstenaars. Tijdens de laatste editie die plaatsvond van 15 tot 30 september 2012 wandelden zo'n 5000 geïnteresseerde bezoekers door het immense domein. Dit evenement groeide uit tot één van de belangrijkste culturele evenementen in Het Leuvense en ver daarbuiten.

Cultuur

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x