Stacks Image 247677
Stacks Image 247690

Geschiedenis

Internationaal

De eerste serviceclubs werden rond 1900 in de Verenigde Staten opgericht door mannen die zich inzetten voor goed burgerschap.
Dit waren veelal ‘businessman’s circles’.

Het was Melvin Jones (°Fort Thomas - Arizona, 13 januari 1879 - Flossmoor - Illinois, 1 juni 1961) die in 1917 in Dallas (Texas) een groot aantal van die kringen bundelde tot de Association of Lions Clubs vanuit het idee dat een grote groep invloedrijke zakenmannen een machtig potentieel kan vormen in het belang van een betere samenleving.

Toen ook in Canada Lions Clubs werden opgericht, werd de naam veranderd in The International Association of Lions Clubs, tegenwoordig kortweg Lions International.

Na de
Eerste Wereldoorlog werden ook Lions Clubs buiten Noord-Amerika opgericht.

My Image

Nationaal

In België werd de eerste Lions club opgericht In mei 1952.

Léon Vannuvel ontmoette begin 1951 Jean Pierre Galand, een advocaat, stichter van de eerste Lions club in Zwitserland en Tony Delage, een Amerikaanse Lion, belast met de uitbreiding van Lions in Europa. Geleidelijk aan groeide een kern van geïnteresseerden in Brussel.

Op 31 maart 1952 werd de eerste club officieel gesticht onder de naam Bruxelles, nadien Bruxelles Centre. Het charter werd overhandigd op 17 mei 1952. Om het vereiste aantal charterleden te verzekeren (20) werd Tony Delage een gewaardeerd lid van de club. Peterclub is Lions club Vichy.

Enkele maanden later kreeg Antwerpen zijn charter als petekind van Bruxelles, in het voorjaar van 1953 gevolgd door Liège (het huidige Liège Cité). Daarna volgde Gent en Namur. In 1954 kreeg De Panne als eerste kleinere stad zijn charter.
Paul Simpelaere, charterlid van deze laatste club werd in 1960 als eerste Belg benoemd tot bestuurder van de internationale vereniging.

Naar aanleiding van de overstromingen bekwamen de toenmalige Lions clubs in 1953 de steun van de wereldorganisatie voor het oprichten van het medisch centrum te Hingene.
De eerste nationale conventie wordt in Keerbergen gehouden in mei 1953 met 100% aanwezigheid van de 5 opgerichte of in oprichting zijnde clubs.

In 1958 worden alle buitenlandse Lions tijdens de wereldtentoonstelling verwelkomd op het Welcome Centrum for Lions.

Op 3 maart 1959 aanvaardt Koning Boudewijn het erevoorzitterschap van ons Belgisch district, een blijk van erkenning die tot vandaag onze vereniging vereert en die werd voortgezet door Koning Albert II, en nu door zijn zoon koning Filip.


lions internationaal

Lions Club International is de grootste NGO ter wereld.
1,5 miljoen leden in meer dan 46.000 clubs verspreid over 200 landen, presteren jaarlijks 70 miljoen uren vrijwilligerswerk.
Ons motto is: “We Serve”.

lions leuven erasmus

Lions club Leuven Erasmus helpt mensen in nood sinds 1975. We werken samen met lokale en internationale organisaties om de wereld een betere plaats te maken voor iedereen.

contacteer ons

Lions Club Leuven Erasmus
Naamse Steenweg 581
3001 Heverlee
+32 16 524 651
contact@lionsleuvenerasmus.be